Excel

Vijf lessen                                       € 50

Wat is Excel?

Excel is een van de programma’s uit het Office kantoorpakket van Microsoft. Het is een rekenprogramma dat door zowel bedrijven als door particulieren wordt gebruikt. Voor particulieren is het in eerste instantie misschien een beetje ‘eng’, omdat ze het niet kennen of niet denken te kunnen gebruiken. In de praktijk valt het reuze mee, al is het geen programma dat zichzelf makkelijk wijst. Wie de eerste stappen echter eenmaal heeft gezet, zal snel ontdekken dat er veel uit Excel is te halen.

Wat kunt u ermee?

U kunt er allerlei gegevens mee bijhouden, zoals uw administratie of uw meterstanden. Maar u kunt er ook wat ‘creatievere’ dingen mee doen wanneer u tekst en getallen combineert, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen en grafieken over gewichtsverlies of hardloopschema’s. Er kunnen berekeningen worden uitgevoerd zoals u die zelf graag wilt hebben. Zo kan Excel bijvoorbeeld bij uw administratie het gemiddelde van uw uitgaven uitrekenen, of optellen en aftrekken wat u ergens aan hebt uitgegeven.

Excel is met name bedoeld om mee te rekenen. Maar omdat u gegevens heel overzichtelijk kunt onderbrengen in Excel, leent het zich bijvoorbeeld ook voor een overzicht van contactpersonen met adresgegevens. 

In onze cursus willen we de volgende onderwerpen aan bod laten komen:

  • De basis: het programma starten, een document openen en werkbladen, kolommen, rijen en cellen onderscheiden
  • Getalnotatie: aangeven of het een geldbedrag, percentage of datum betreft. Cijfers achter de komma zetten en grote getallen noteren
  • Rekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, en functies gebruiken om een berekening uit te voeren
  • Grafieken: gegevens presenteren in een grafiek
  • Opmaak en weergave: de breedte van kolommen en de hoogte van rijen aanpassen. Tekst en cellen vormgeven en de juiste weergave gebruiken om af te drukken
  • Het ophalen van bestanden en het bewerken hiervan
  • Het gebruiken van sjablonen (simpel gezegd: kant en klare werkbladen zoals een huishoudboekje).

De cursus bestaat uit vijf lessen en het is de bedoeling dat de genoemde onderwerpen allemaal aan de orde komen. Dit kan echter niet worden gegarandeerd. Het tempo van de cursisten bepaalt natuurlijk ook hoe ver we komen.

Wat hebt u nodig?

  • Als u Excel wilt gebruiken, dan hebt u dit programma nodig. Het maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Hierin zitten ook andere programma’s zoals de tekstverwerker Word.
  • Voor het volgen van onze cursus is een goede beheersing van Windows noodzakelijk. Zaken zoals knippen, plakken, kopiëren, selecteren, slepen etc. moeten voor u gesneden koek zijn. Een goede kennis van Word is zeker ook een pré. Veel bewerkingen die daar gebruikt worden komen ook voor in Excel.

Inschrijfformulier Excel